Informatie voor scholen

Studio Bandito & Groep 8 afscheidsboeken

“Hoe jonger de generaties, over hoe minder tastbare herinneringen ze beschikken. Geen brieven, geen ansichtkaarten, geen papieren agenda’s, geen adresboekjes, geen dagboeken, geen afgedrukte foto’s, geen concrete muziekdragers, geen boeken – alle neerslag van een persoonlijk leven zit opgeslagen in de laptop en wordt uitbesteed naar de cloud”.

[Beatrijs Ritsema in HP/De Tijd]

Omdat we graag mooie boeken maken, én omdat we zelf jonge kinderen hebben, bedachten we de Banditoboekjes: boeken voor groepen. Geef de leerlingen van Groep 8, de kinderen die klaar staan om naar de middelbare school te vertrekken, een boek vol herinneringen mee. Zo’n boek maak je snel en eenvoudig met Studio Bandito. Jij verzamelt de inhoud, wij doen de rest. Het zelfmaakboek dat je niet zelf hoeft te maken. Kijk op onze site voor voorbeelden, tips, ideeën en informatie. Banditoboekjes zijn er voor iedereen die boeken voor groepen wil maken. Dus ook voor voetballers, kookclubs, oltimer-liefhebbers en de personeelsvereniging.  

Werkwijze, tips, suggesties & inspiratie

Een goede voorbereiding is het halve werk. Dat geldt ook voor iedereen die een boek wil maken. We helpen je graag op weg door onze ervaringen en kennis met je te delen.

Keuzes maken

Welke lay out past het beste bij het boek dat je wil maken? Hoeveel heb je er nodig en wanneer moet het klaar zijn? Dat zijn de vragen die we het eerst aan je stellen. Op basis van de antwoorden, sturen wij een begroting.

Na akkoord gaan we aan de slag:

 1. Je stuurt je foto’s door
 2. Je stuurt je teksten door
 3. Je betaalt 50%
 4. studio bandito maakt het eerste voorstel en stuurt een PDF proef
 5. Je stuurt je correcties en opmerkingen terug
 6. Wij passen het voorstel aan, sturen een nieuwe proef
 7. Je keurt het boek goed
 8. Wij gaan produceren
 9. Na ontvangst van het restant bedrag, verpakken en verzenden we de bestelling

Ideeën voor een vraag- en antwoordlijst:

 1. Dit wil ik nog vragen aan de juf/meester:
 2. Mijn favoriete website is:
 3. Mijn tip voor een gelukkig leven is:
 4. Mijn grootste droom is:
 5. Mijn grootste blooper is:
 6. Dit wil ik nog met jullie delen:
 7. Dit zit er in mijn broodtrommel:
 8. De beste manier om het weekend te beginnen is:
 9. Als we over 10 jaar een reünie hebben dan ben ik:
 10. Dit ben ik in 3 woorden:
 11. Mijn favoriete tv programma is:
 12. Dit vind ik de beste film die ooit gemaakt is:
 13. Op mijn kamer hangen posters van:
 14. Als ik een miljoen zou krijgen, dan zou ik:
 15. Als ik voor 1 dag directeur ben van school dan:
 16. Ik ben goed in:
 17. Dit herinner ik me nog van de eerste dag op school:
 18. Het leukste schoolreisje was:
 19. Mijn bijnaam is:
 20. Als ik een voedselgevecht zou houden, dan koos ik als wapen:
 21. Ik lijk op deze beroemdheid:
 22. Mijn beste smoes om geen huiswerk te maken is:
 23. Ik kan niet zonder:
 24. Mijn huisdier heet:
 25. Mijn perfecte dag ziet er zo uit:
 26. Dit heb ik geleerd in Groep 8:
 27. De middelbare school waar ik naar toe ga is:

Waarmee vul je een Groep 8 afscheidsboek?

  Er zijn ontzettend veel leuke, grappige of ontroerende ideeën om een boek te vullen dat zo bol staat van herinneringen dat je er een leven lang plezier van hebt. Een paar suggesties:
 • Foto en vraag- en antwoordlijstje: geef ieder kind 2 pagina’s van het boek. Op de ene pagina een foto, op de andere een vraag- en antwoordlijstje.
 • Foto’s, foto’s, foto’s: van hoogtepunten uit het laatste schooljaar, van kostbare momenten uit de overige 7 jaar, klassenfoto’s van groep 1 tot en met 8, portretten van de leerkrachten, sinterklaasvieringen, kerstdiners, Koningsdagen, schoolreisjes. Teveel om op te noemen. Zorg dat je alleen foto’s kiest die scherp zijn en waar iedereen leuk op staat, zodat ieder kind blij is met het boek.
 • De leerkrachten: vraag hen een stukje te schrijven over hun jaar met deze kinderen. Zo haal je ook oudere herinneringen het boek in. Je kan het boek laten inleiden door de directeur/directrice van de school.
 • Beroemdheden: heeft deze school een olympische winnaar voortgebracht, een beroemd schrijver, politicus, kunstenaar? Wij vroegen ooit de burgemeester of hij mee wilde werken aan ons boek, en dat deed hij met plezier.
 • De school en de media: heeft de school de krant gehaald met leuk nieuws? Dan kan je dat bericht in het boek opnemen.
 • Chips en limonade: weetjes die ouders niet weten of vergeten zijn, de eigen humor van de leerlingen, grappen en voorvallen, je komt erachter wat er écht gebeurt in de klas als je een paar kinderen bij elkaar zet, voedert met chips en limonade en zelf op de tweede rij gaat zitten. Met een bloknote om aantekeningen te maken. Tip: kwets niemand en selecteer alleen de leuke opmerkingen.
 • Wist je dat? Een gouwe ouwe als het om rubrieken gaat, doet het altijd goed.
 • Thema: sommige scholen kiezen ervoor om een thema te verbinden aan het afscheidsboek. Zo zagen we kinderen voorbij komen die op de foto gezet waren in de outfit of omgeving van hun droombaan. De voetballer, de dierenarts, de dolfijnentrainer en de multimiljonair.
 • Toen en nu: altijd hilarisch om foto’s van toen en nu naast elkaar te zetten. Ze komen binnen als verlegen vierjarige kleuters met smalle schouders en groeien acht jaar lang met elkaar op tot langpootmuggen met grote voeten.
 • Laat de kinderen aan het woord: Wat willen zij onthouden van hun tijd aan deze school? Ze fotograferen hun favoriete plek in en om school en vertellen waaróm die plek bijzonder voor ze is. Ze kunnen elkaar interviewen of de leerkrachten ondervragen met zelfbedachte vragen.
 • Tijdsbeeld: what’s hot en what’s not in het jaar van deze Groep 8? In 2017 hadden we Fidget Spinners, oma-fietsen, slaapfeestjes, The Dab, Spotify, Minecraft, Snapchat, sneakers. Wat brengt 2018? 2019?
 • De leerkracht als groep 8-er: wie weet, wil hij of zij hieraan meewerken met een foto van zichzelf op die leeftijd, uiteraard met tekst en uitleg over de basisschooltijd.
 • Omslag: uiteraard heeft je boek straks een omslag. Wat komt daar op te staan? Een groepsfoto? Een collage? De pasfotogallerij van alle hoofdpersonen van Groep 8? Zo kunnen we nog wel even doorgaan. Heb je een actieve redactie en kan je taken verdelen, dan kan je flink aan de slag. Maar ook als de tijd beperkt is en je de inhoud beperkt tot de kinderen zelf, maak je een geweldig leuk boek.